Lyssna

Nyhet / Publicerad 7 april 2025 / Ändrad 2 maj 2025

Karin Boyes grav

”Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?” De här raderna känner de flesta igen. Denna Karin Boye-dikt är en av de mest älskade i svensk litteratur.

Karin Maria Boye föddes 26 oktober 1900 på Vasaplatsen 11 i Göteborg. När hon var 15 år flyttade familjen till Stockholm. Hon studerade i Stockholm och Uppsala och debuterade som poet redan 1922 med diktsamlingen Moln. 

Karin Boye var mest känd för sin poesi, men skrev även flera romaner samt noveller och artiklar. Romanen ”Kallocain”, en dystopisk berättelse om en framtida totalitär stat, är den mest uppmärksammade. Hon skrev också dramatik, bland annat pjäserna Hon som bar templet och Soldrottningen, och ägnade sig åt litteraturkritik.

Boyes poesi är känd för sin djupa känslighet och starka uttryckskraft, och hennes dikt "Ja visst gör det ont" är en av de mest älskade i svensk litteratur.

Boye hade förmodligen varit medveten om sin lesbiska eller bisexuella läggning sedan tiden för debutboken. Under en vistelse i Berlin i början av 30-talet tog hon steget till att leva med sin homosexualitet på ett tydligare sätt än tidigare. Äktenskapet med Leif Björk upplöses under Berlinåret. Från 1934 och fram till sin död levde hon med den tysk-judiska kvinnan Margot Hanel. Detta vid en tid då homosexualitet fortfarande var ett brott i Sverige.

Under året i Berlin kunde hon också bevittna nazismens genombrott på nära håll, vilket enligt hennes yngre bror Ulf gjorde henne så förtvivlad att hon inte stod ut längre utan ville hem.

Karin Boye var utbildad folkskollärare och undervisade i perioder. Hon tog en fil kand i Uppsala och kompletterade den med en fil mag i Stockholm. Hon reste också, utöver Berlin bland annat till Sovjet och Grekland. 

Karin Boye avled efter en överdos av sömntabletter den 23 april 1941. Enligt handlingar i Göteborgs landsarkiv hittades Karin Boyes livlösa kropp vid en stor sten på en kulle norr om Alingsås. Hon vistades i Alingsås för att hjälpa väninnan Anita Nathorst (1894-1941), som var döende i cancer, och Boye var att döma av egna brev och senare uttalanden från vänner som mött henne i ett ibland pressat, allt mer labilt sinnestillstånd under sina sista månader. Stenen i området Nolby där Karin Boye hittades har gjorts till en minnessten och finns med på Alingsås turistkarta.

Det finns många fler minnesmärken, allt från plaketter på husfasader i svenska städer till en krater på planeten Venus. Och, förstås en spårvagn i Göteborg!

Källor: Wikipedia och en intervju med Karins bror Ulf Boye