Lyssna

SKKF - studiebesök 20 maj 2025

Här hittar du som ska delta i SKKF:s rikskonferens 2025 all information du behöver om studiebesöken som äger rum på Östra kyrkogården och Kvibergs kyrkogård.

Du hittar både praktisk information om själva studiebesöken, information om Göteborg och begravningssamfälligheten och informationssidor om sådant vi rekommenderar dig som besökare att se på respektive begravningsplats. 

Tider och information om studiebesöken

Studiebesök för deltagarna i SKKF:s rikskonferens sker på två begravningsplatser förmiddagen den 20 maj, på Östra kyrkogården respektive Kvibergs kyrkogård.

Om Göteborg och begravningssamfälligheten

Göteborg är Sveriges näst största stad. Här bor drygt 600 000 invånare i tätorten och drygt en miljon invånare i Storgöteborg. Göteborgs begravningssamfällighet bildades 2018 efter beslut i kyrkomötet.

Om Kvibergs kyrkogård

Kvibergs kyrkogård är med sina 130 hektar Göteborgs största kyrkogård och norra Europas näst största kyrkogård*. Kviberg har cirka 30 000 gravplatser varav 800 är riktade mot Mecka. Här kan du läsa talmanuset för rundturen.

Askgravlunden på Östra kyrkogården

Askgravlunden på Östra kyrkogården togs i bruk 2010. Den består av fem runda meditationsplatser med höga pelare för namnplaketter och tre större gräsytor där askorna gravsätts.

Charles Felix Lindberghs grav

Charles Felix Lindberg var en svensk affärsman och donator som testamenterade sin förmögenhet till Göteborgs stads prydande och förskönande.

Viktor Rydbergs grav

Viktor Rydberg var en av Sveriges viktigaste författare under slutet av 1800-talet.

Kapellet på Östra kyrkogården

Kapellet drabbades av en brand 2018. Vid renoveringen återställdes bland annat tidigare målningar som varit dolda. Ceremonilokalen öppnades i november 2019.

Karin Boyes grav

”Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?” De här raderna känner de flesta igen. Denna Karin Boye-dikt är en av de mest älskade i svensk litteratur.

Seatons gravmonument

Det seatonska gravmausoleet är Nordens största gravmonument. Det stod klart 1914 och kostade 1,5 miljoner kronor att uppföra, vilket motsvarar cirka 86 miljoner i dagens penningvärde.

Skulpturen Omoss

Med sin runda form och armarna som ser ut som en omfamning ger Caroline Böckmans skulptur "Omoss" en varmare tolkning av döden.

Personalbyggnaden

Personalbyggnaden har en totalyta på nästan 1 200 kvadratmeter. Här finns omklädningsrum, kontor, konferenslokaler med mera.

Östra kyrkogården - historia

Östra kyrkogården invigdes i november 1860 och är numera Göteborgs tredje största kyrkogård.