En man står i arbetskläder i ett upplag av äldre gravstenar
Lyssna

Använda gravstenar blir som nya

När en gravrätt upphör kan den gamla gravstenen återanvändas för en ny grav. Inom Jönköpings församling ökar intresset för att återanvända äldre gravstenar – en viktig del i miljöarbetet. – Vi har nog en 15-20 förfrågningar per månad, säger David Yesil, kyrkogårdsarbetare på Skogskyrkogården.

När en gravrättsinnehavare väljer att avsluta en grav finns en gravsten att ta rätt på. Det kan handla om cirka 200-300 gravstenar per år. Vissa gravrättsinnehavare tar rätt på sin sten, men de allra flesta lämnar över den till kyrkogårdsförvaltningen.

Stor andel kan återanvändas

–         Vi bedömer alla stenar som vi får in. En del är i dåligt skick och skickas till stenkross. Det kan vara stenar som är djupblästrade, är för tunna eller allmänt slitna.  Men drygt hälften, kanske mer, kan återanvändas, förklarar David Yesil.

För kyrkogårdsförvaltningen i Jönköpings församling är detta en rutin sedan ganska många år.

David Yesil visar det stora ”stenlagret” på Skogskyrkogården. Här finns flera hundra gravstenar, de flesta ganska gamla, i alla tänkbara utseenden och former. Gemensamt är att alla är bedömda möjliga att återanvända.

Ett viktigt miljöskäl

–         Detta är ett miljötänk sedan många år. Det går åt mindre sten och man undviker en hel del transporter av nya stenar, ofta från utlandet. Dessutom är det ett kulturarv att bevara äldre sten, tycker David Yesil.

Han konstaterar att det mesta på en äldre sten går att spara.

–         Är det till exempel en sten med upphöjd ruta med namn, räcker det med att slipa bort den och ersätta med djupblästrad text, säger han.

Men en äldre gravsten kan förvandlas på många sätt för återanvändning. Hela framsidan kan få ett nytt utseende genom till exempel blästring, polering och finhuggning.

–         Stenar med grovhuggen kant är nu populära, säger han.

I datorn visar han också ett antal exempel på äldre gravstenar som fått ny användning efter en renovering, större eller mindre.

Återanvändning allt populärare

Utan någon direkt marknadsföring är det allt fler ”nya” gravrättsinnehavare som väljer en återvunnen sten.

–         Intresset har spridit sig. Ibland får vi besök från andra orter, men då gör inte vi monteringen sedan.

 Nästan varje dag får han besök av någon som vill välja ut en gravsten bland det stora sortimentet av äldre gravstenar.

–         De flesta har en tydlig uppfattning om hur gravstenen ska se ut. Sedan hjälper jag dem att designa framsidan med typsnitt, dekor med mera,säger han.

Ibland kan hela symboler på den gamla gravstenen, som en båge eller ett träd, få vara kvar till den nya stenen.

Gammal sten blir som ny igen

När ritning är gjord och kunden godkänt offerten, kommer Tranås stenhuggeri och hämtar stenen. Det är där det praktiska arbetet med förvandlingen sker.

–         När gravstenen kommer tillbaka är det sedan vi som ansvarar för monteringen, som kan ske på olika sätt.

Många som väljer återanvänd gravsten anger miljöskäl. Men det finns också en ekonomisk aspekt. En återanvänd sten blir billigare än en helt ny, men prisskillnaden kan variera mycket.

–         Vi har jättemånga gravstenar som är hur fina som helst. Det är roligt att kunna skicka iväg en sliten sten som sedan kommer tillbaka och ser ut som ny. Kyrkogårdsförvaltningen i Jönköpings församling är ledande på detta i Sverige, säger David Yesil.

Reportage: Mikael Bergström