– Jag är döpt, konfirmerad och gift i Svenska kyrkan, och min dotter är döpt och konfirmerad. Men jag är inte troende och har ibland tyckt att jag blivit ”påprackad” den kristna tron. Det ville jag inte vara med och bidra till, resonerade jag för ca 15 år sedan och valde att gå ur, säger Marit Liljedahl Isakson.
Ändå har hon genom åren fascinerats av vissa kyrkor som byggnader.
– De traditionella kyrkorna är otroligt vackra och pampiga. Det har hänt att jag gått in i en kyrka om jag varit ute och rest och tänt ett ljus för att tänka på någon som gått bort och samtidigt upplevt ett lugn.
”En cool upplevelse”
Extra speciell tycker hon att Svenska kyrkan i New York är, en gammal liten byggnad, inklämd mellan två skyskrapor ett stenkast från Fifth Aveny på Manhattan. Den har hon besökt flera gånger i sin favoritstad.
– En så cool upplevelse och kontrast. Tänk, det är som att komma in i ett bibliotek från 50-talet, med svensk flagga, böcker, tidningar och café. Där finns också jordgubbssaft och kanelbullar…säger hon.
Men det var snarare insikten om allt som Svenska kyrkan gör som fick henne att aktivt bli medlem igen.
– Jag började arbeta som hälsocoach här på Hälsocenter på Råslätt hösten 2024, och fick upp ögonen för allt som kyrkan gör, det viktiga i livet, genom att till exempel hjälpa människor som behöver stöd och arrangerar olika aktiviteter, själv eller i samarbeten. Till exempel allt de gör för barn och unga. Jag är glad att jag upptäckte detta så att jag kan rätta till mitt tidigare beslut. Jag var helt enkelt inte påläst tidigare, säger hon.
Kyrkan öppnar sina portar
Att en anhörig en period i livet behövde stöd från en diakon hade förstärkt hennes intryck sedan tidigare. Den färska tragedin i Örebro är ytterligare ett exempel på kyrkans roll som hon har noterat.
– Där öppnade bland annat Svenska kyrkan sina portar, konstaterar hon.
Marit flyttade till Jönköping för några år sedan och klev in i den nya rollen som hälsocoach på det kommunala Hälsocenter, med tjänstgöring på Rosenlundsbadet, Norrahammars Sportcenter och Stadsgårdsbadet.
De dagar hon är på Stadsgårdsbadet har hon Råslätts kyrka bara ett stenkast bort, kyrkan som är en av många, många aktörer i det mångkulturella bostadsområdet.
– Att arbeta här på Råslätt berikar mig. Det breda samarbete som finns inom Stadsgårdens väggar är helt magiskt. Det är så fin atmosfär och bra samarbete i allt de gör för människor, säger hon.
Tränar olika grupper
Jobbet som hälsocoach innebär att ha hand om olika grupper med inriktning på till exempel fysisk aktivitet, naturupplevelser, eller liknande hälsofrämjande och sociala aktiviteter, för personer på väg ut från psykisk ohälsa.
Kärnan i verksamheten är möjligheten för den enskilde att få till en förändring av livsstilen.
Deltagarna till de olika grupperna hittar till dem från primärvården, genom fysisk aktivitet på recept eller via vårdcentralernas psykosociala team, via familjecentraler eller kommunens arbetsmarknadsavdelning.
Samarbetar om Kvinnokvällar
– De är hos oss i ett halvår, sedan ska de slussas ut till samhällets föreningsliv, eller vara kvar hos oss och träna på dom olika baden, säger Marit.
Här finns då samarbeten med bland annat Friskis och Svettis, Kungsporten och KFUM. Dessutom med Svenska kyrkan.
– Vi arrangerar tillsammans Kvinnokvällar tre-fyra gånger per termin med olika teman. Då är vi i skolans fritidsgård. Deltagarna är framför allt boende på Råslätt och mina kollegor här och i Svenska kyrkan har byggt upp ett förtroende under lång tid, säger Marit Liljedahl Isakson.
MIKAEL BERGSTRÖM