Behovet av att tydligare definiera kyrkoordningens skrivning om att Svenska kyrkans grundläggande värderingar ska forma förvaltningen av de så kallade prästlönetillgångarna har funnits länge. Redan 2021 efterfrågade stiftsstyrelsen i Linköpings stift en tydligare beskrivning av målen för kyrkans förvaltning av mark, skog och fonder.
- Att kyrkan äger mark och att det sätt vi brukar den på berör många människor är ett stort ansvar. Här möts tro och liv. Därför är det viktigt att kyrkoordningen tydligt uttrycker att skogsbruket ska vara hållbart i flera dimensioner, säger biskop Marika Markovits.
Omsorgen om skapelsen
Kyrkan har ett profetiskt och diakonalt uppdrag. Trovärdigheten i det uppdraget är beroende av en tydlig riktning för vårt gemensamma åtagande att i Jesus efterföljd verka för rättvisa och skapelsens integritet.
- Omsorgen om skapelsen manifesteras genom en högre prioritet för biologisk mångfald, klimat, kulturarv och ett aktivt agerande för att omsätta Svenska kyrkans försoningsprocess med samerna i praktiken, säger biskop Marika Markovits.
Står bakom föreslagna förändringar
Remissen har två huvuddelar: en om principerna i kyrkoordningen och en om deras praktiska tillämpning. Stiftsstyrelsen ställer sig i huvudsak bakom föreslagna förändringar i kyrkoordningen, bildandet av ett nationellt råd knutet till kyrkostyrelsen, ökade avsättningar, ökad hänsyn för biologisk mångfald, hänsyn till kulturmiljöer och åtgärder knutna till försoningsprocessen med samerna.
- Vi vill också betona vikten av att erfarenheten som finns i egendomsförvaltningarna – som förvaltar Svenska kyrkans skog - tas tillvara i formeringen av ett nationellt råd. Däremot har vi inte tillstyrkt förslagen fullt ut avseende var och hur nya brukningsmetoder ska införas. Vi menar att det är för tidigt att säga. Där återstår en hel del arbete, säger Mats Ludvigsson, ordförande i remissgruppen i Linköpings stift.
Behov av ökad samverkan
Utredningen visar också på behovet av en ökad och bred samverkan med externa aktörer som på olika sätt lyfter skogens olika värden.
- Ett aktivt engagemang med många av dessa aktörer skapar ett mervärde i förvaltningen och en ökad kunskap om kyrkans skogsförvaltning. Ett öppet och proaktivt agerande kan göra kyrkan till en trovärdig och uppskattad aktör i förverkligandet av alla hållbarhetsaspekter, säger Mats Ludvigsson.
Fokus på hållbarhet i stiftet
Stiftsstyrelsen vill framhålla det goda arbete som egendomsförvaltningen i Linköpings stift har genomfört under en lång tid.
- Under givna förutsättningarna har egendomsförvaltningen arbetat öppet med omfattande information till stiftsstyrelsen och andra berörda. Deras arbetet har också pekat på ett starkt engagemang i olika hållbarhetsfrågor, säger biskop Marika Markovits.
Remissgruppen har bestått av ledamöter från stiftsstyrelsen, egendomsutskottet, biskop Marika Markovits samt prästlönetillgångarnas förvaltare och handläggare med expertis inom skog och klimat. Vid stiftsstyrelsens sammanträde yrkade ledamöter från nomineringsgrupperna Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Borgerligt alternativ och ViSK med alternativa förslag.
Text Filip Ewertsson
Foto Gustaf Hellsing