Du gör tre val
Svenska kyrkan är demokratiskt uppbyggd. I kyrkovalet kan du välja till tre nivåer: lokal, regional och nationell.
Den 8–21 september 2025 är det kyrkoval i hela Svenska kyrkan. Alla medlemmar som är minst 16 år, kan vara med och påverka kyrkan genom sin röst. Välkommen att rösta i september!
Svenska kyrkan är demokratiskt uppbyggd. I kyrkovalet kan du välja till tre nivåer: lokal, regional och nationell.
Du väljer till kyrkofullmäktige i den församling eller det pastorat där du bor. Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig. Till exempel vilken verksamhet församlingen ska ha för barn, unga och äldre, eller hur musiklivet ska se ut. I valet till kyrkofullmäktige använder du vit valsedel.
Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens uppgift är i första hand att stötta församlingarna i deras verksamhet och förvaltning. Ska till exempel en kyrka renoveras kan stiftet bidra med kompetens inom fastighetsområdet. I valet till stiftsfullmäktige (Luleå stift) använder du rosa valsedel.
Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Kyrkomötets 251 ledamöter beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Det kan röra allt från hur kyrkan ska arbeta med klimatfrågan till vilka psalmer som ska finnas i psalmboken. I valet till kyrkomötet använder du gul valsedel.
De grupper som ställer upp i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper. I kyrkovalet röstar du på någon av dessa. De motsvarar ungefär partier i de allmänna valen.
I dag är det sex månader kvar till kyrkovalet. I Norrbotten och Västerbotten får drygt 291 800 personer vara med och påverka när Sveriges största medlemsorganisation går till val.
Registreringen för höstens kyrkoval är nu avslutad. Totalt ställer 546 nomineringsgrupper och mer än 25 000 kandidater upp i kyrkovalet. Det är 13 783 platser på tre nivåer som ska tillsättas.
På Svenska kyrkans gemensamma sidor om kyrkovalet hittar du alltifrån hur kyrkovalet går till och hur du röstar, till lättläst information samt Information på andra språk.
Valnämnder, församlingar, pastorat, stift och valkansliet ska tillsammans genomföra valet på ett korrekt och smidigt sätt. Här finns information för valnämnder och församlingar.
Kyrkovalet är ett stort samverkansprojekt. Tusentals personer hjälper till att genomföra valet. Är du intresserad av att jobba som valförrättare, röstmottagare eller värd?
Information om hur, var och när du kan rösta i kyrkovalet.
Här finns information om kyrkovalet på andra språk. Information about the election in Church of Sweden translated to several languages.
Sidor om kyrkovalet med information på lätt svenska och teckenspråk.
Här får du veta mer om vad kyrkovalet är och hur du gör för att rösta.
Luleå stift grundades år 1904 och är ett av tretton stift i Svenska kyrkan. Här bor drygt 523 700 människor i två län, Norrbotten och Västerbotten.
Luleå stifts pressrum riktar sig till dig som är journalist eller på annat sätt jobbar med media. Här finns pressmeddelanden, bilder och kontaktpersoner.
Handläggare organisation och ledarstöd, Luleå stift
Kyrkovalsansvarig i Luleå stift
Administratör, Luleå stift