Lyssna

Skog i Sorsele får stå kvar genom nytt projekt

Skog och mark i Luleå stift har tecknat ett avtal med företaget Eken Financing Value Added Forestry AB för att arrendera ut skogsmark till ett certifierat kolkreditsprojekt. Läs mer om vad det innebär.

Skog och mark i Luleå stift har under flera år intresserat sig för hur skogen kan generera klimatnytta och långsiktig ekonomisk avkastning genom andra inkomstkällor än avverkningar. Därför har ett avtal tecknats med Eken, där Skog och mark arrenderar ut skogsmark till ett certifierat kolkreditprojekt.

– Vi har länge sett behovet av nya intäktskällor som en del i att säkerställa ett hållbart och lönsamt skogsbruk i framtiden. Med ny kunskap, teknik och affärsmodeller kan vi ta steg bort från den polariserade debatten om skogen – mot något mer konstruktivt, säger Anders Landström, stiftsjägmästare på Luleå stift

Erik Ottosson, vd på Eken, säger att avtalet är en bekräftelse på att det finns en fungerande, kvalitetssäkrad modell för att ta betalt för klimatnytta och en väg framåt för ett mer mångfacetterat svenskt skogsbruk. 

– Luleå stift har varit framåtblickande från starten och att Skog och mark i Luleå stift blev den skogsägare som skrev det första arrendeavtal som gått in i Ekens certifierade kolkreditprojekt känns extra roligt, säger han.

Frågor och svar

Hur fungerar projektet?

Ett företag köper rätten till framtida kolkrediter som skapas genom ett förändrat skogsbruk. Inkomsterna från försäljningen av kolkrediterna från arrendet delas, i det här fallet mellan Skog och mark i Luleå stift och Eken, enligt avtalet.

Är det greenwashing?

För att minimera risken för greenwashing och säkerställa att varje kredit faktiskt motsvarar klimatnytta, är kolkrediterna certifierade enligt Verras standard VM0045. Det är den senaste och mest tillförlitliga internationella metodologin.

Till skillnad från äldre metodologier, som bygger på statisk baslinje där jämförelsen görs mot historiska och ofta inaktuella referensdata, använder VM0045 en dynamisk baslinje. Det innebär att kolinlagringen kontinuerligt jämförs med verkliga, uppdaterade data från Riksskogstaxeringen. Resultatet är en mycket mer träffsäker och transparent metod.

Varför gör Skog och mark det här just nu?

Det här är ett bidrag när mänskligheten behöver minska utsläppen av koldioxid. Ett träd som står kvar och växer fortsätter att lagra och binda kol. Möjligheten att delta i ett långsiktigt kolkreditsprojekt har inte funnits tidigare, även om Skog och mark länge arbetat med en strategi där träden får växa längre än i många andra markägare skogar.

Förenklat ska Skog och mark i Luleå stift, eller Prästlönetillgångarna som det officiellt heter, enligt lag ge intäkter till Svenska kyrkans arbete. Med pengarna från kolkrediterna kan skogen stå kvar istället för att avverkas, medan det sker en successiv omställning till selektiva avverkningsmetoder.

Vad för klimatnytta gör det, att inte avverka skogen?

Klimatnyttan består både i att skogen fortsätter binda kol medan den växer, samt att andelen träd som så småningom blir långlivade produkter, som byggmaterial, ökar.

Vad händer efter de 30 år som avtalet gäller?

Skogen är fortsatt en produktionsskog, det vill säga att den ska generera intäkter till bidrag för Svenska kyrkans förkunnelse. Projektet ”köper tid” för att Skog och mark i Luleå stift ska kunna ställa om från trakthyggesbruk till mer selektiva avverkningsmetoder. Under projekttiden får skogen växa till sig och den så kallade timmerandelen ökar när det är dags för någon form av avverkning.

Är området ett naturreservat nu?

Nej. Skogen är fortsatt en produktionsskog, men med längre rotationstider.

Är projektet certifierat?

Ja, kolkrediterna är certifierade enligt Verras standard VM0045, den senaste och mest tillförlitliga internationella metodologin. Till skillnad från äldre metodologier, som bygger på statisk baslinje där jämförelsen görs mot historiska och ofta inaktuella referensdata, använder VM0045 en dynamisk baslinje. Det innebär att kolinlagringen kontinuerligt jämförs med verkliga, uppdaterade data från Riksskogstaxeringen.

Resultatet är en mycket mer träffsäker och transparent metod som minimerar risken för greenwashing och säkerställer att varje kredit motsvarar verklig klimatnytta.

Kommer mer mark ingå i kolkreditsprojekt?

Skog och mark i Luleå stift undersöker fler arealer, bland annat runt Sorsele, som skulle kunna ingå.

Varför valde Skog och mark Eken?

När arbetet inleddes fanns ingen annan aktör för långsiktiga kolkreditsprojekt i Sverige, och efter långtgående diskussioner fanns Ekens koncept trovärdigt och transparent.

Skog och mark

Skog, jord och fonder som Svenska kyrkan förvaltar går under namnet prästlönetillgångarna. De ska bidra till Svenska kyrkans förkunnelse och förvaltas på ett etiskt försvarbart sätt.