På sikt, fram till år 2030, ska alla pastorat, församlingar och stift uppnå de klimatmål som Svenska kyrkan satt upp i sin ”Färdplan för klimatet”.
– Det är utmanande. Tjänsterna har inte funnits tidigare och vi har inget facit över hur vi ska nå målen, säger projektledare Kristoffer Falknäs.
Falknäs har anställts som projektledare för cirkulär fastighetsförvaltning.
– Jag ska bland annat jobba med fastighetsrelaterade frågor som rör inköp till församlingar. Jag ska vara ett stöd till församlingar vid till exempelvis upphandlingar av olika varor eller tjänster och vid inköp. Det är församlingarna som själva ska göra arbetet, men jag ska uppmuntra till hållbara alternativ.
Fastigheter ska kartläggas
Just nu håller Falknäs på med att analysera fastighetsbeståndet i båda stiften. Han ska även se över energianvändning i kyrkobyggnader och andra byggnader inom stiftens gränser.
– Det finns många byggnader i stiften och de är utspridda över stora områden och många byggnader kräver mycket energi, så det är en utmaning. Vi måste få ner energianvändningen för att nå färdplansmålen, säger han.
Resandet ska ses över
Den andre projektledaren, Daniel Degerman ska arbeta som projektledare med fokus på hållbar mobilitet. Han ska kolla närmare på resandet.
– Jag kommer att börja med att titta närmare på de resor som anställda i stiften Luleå och Härnösand gör. Vilka färdmedel som används. Målet är att resorna ska vara så fossilfria som möjligt, att anställda inom Svenska kyrkan ska välja de klimatvänligaste alternativen främst. Jag ska inspirera till fossilfria resor, säger han.
Daniel Degerman säger att han tycker att det är bra att Svenska kyrkan har en färdplan för klimatet.
Viktigt med färdplan
– Det är jätteviktigt att kyrkan tar ett ansvar att ta hand om skapelsen. Det är kyrkans skyldighet och ansvar. Målen i färdplanen är tuffa, men vi måste tro på att vi ska nå målen, säger han.
Projektledaren Kristoffer Falknäs säger att han tycker att det är bra att Svenska kyrkan har en färdplan som inte har några vinstintressen i form av pengar.
– Det är jättebra att Svenska kyrkan som samhällsaktör satsar på en färdplan så att vi kan inspirera andra samhällsaktörer att bli mer hållbara och klimatsmarta, säger han.
Dela erfarenheter
Projektledarna har sina arbetsplatser på stiftsgården i Skellefteå. I flera andra stift i Sverige finns liknande projektledare som Falknäs och Degerman.
– Tanken är att vi ska dela med oss till andra stift om det som fungerar här och fånga upp det som är bra i andra stift. Hela svenska kyrkan jobbar mot samma mål, säger Kristoffer Falknäs.