Lyssna

Igelösa kyrka

Namnet Igelösa är ett gammalt namn. Lösa betyder äng och Igelösa ängen som det växer ekar på. 

 

Under perioden 14/4-29/6 2025 pågår renovering av fasaden på Igelösa kyrka, och byggställningar är uppsatta runt kyrkan. Kyrkan är öppen som vanligt under våren helger kl 10-18.

Det sägs att när Igelösa kyrka byggdes på 1100-talet uppfördes den med överblivet material från domkyrkobygget i Lund, men för ditt finns inga säkra bevis.

Vad som framförallt ger kyrkan dess karaktär är dess egenskap av gravkyrka för de forna ägarna av Svenstorps slott och deras familjer. Fram till 1922 var kyrkans patronus ägaren av Svenstorps och Björnstorps fideikommiss. Det finns två gravkor, Danska graven och Gyllenkrookska familjegraven. I den Gyllenkrookska som är byggd ovanpå den danska finns två marmorkistor. Där bevaras stoften av landshövding baron Axel Gyllenkrook och hans friherrinna. Det finns två intressanta gravstenar, den ena under altaret och den andra framför.

Igelösa kyrka är en välbevarad romansk kyrka med trekvadratiskt skepp, enkvadratiskt kor och absid. Kyrkan byggdes på 1100-talet. I väster står ett torn från den senare medeltiden, som i slutet av 1850-talet fick nuvarande höjd och försågs med trappgavlar. Långhuset utsmyckades med sågsnittsfris och fönsteromfattningar av rött tegel. Denna omändring utfördes av professor C G Brunius. Vid den södra sidan av koret är tillbyggt ett gravkor från 1600-talet.

Som så många andra kyrkor så välvdes kyrkan på 1400-talet, samtidigt som man reste tornet. En ritning från mitten av 1800-talet visar att tornet då hade en invändig trappa förlagd i den södra muren. Trappan revs sannolikt när kyrkan byggdes om 1859 under ledning av domkyrkoarkitekten i Lund Carl Georg Brunius.

På triumfbågväggen mot koret och på korets östra vägg fanns tidigare målningar, och delar av målerierna är ännu synliga från vinden.

Ovanför kyrkans huvudingång finns en gjutjärnsplatta från 1859 med två vapensköldar som tillhör släkten Gyllenkrok och troligen släkten Fock, och som som påminner besökaren om det historiska patronatsförhållandet till Svenstorp.

På 1600-talet tillbyggdes gravkoren i söder. Den ena koret beläget under golvet kallades ”den danska graven”, men de kistor som fanns där togs bort i början av 1900-talet.

Igelösa kyrka har varit gravkyrka för de tidigare ägarna till Svenstorps slott och deras familjer. Det var i slutet av 1500-talet som den danske hovdamen Beate Hvitfeldt lät uppföra renässansslottet Svenstorp, och senare troligen även själva gravkoret.

Beate Hvitfeldt, vars skulptur vi kan se i gravkoret, var änka till Knud Ulfeldt från Svenstorp som också finns avbildad där.

Knud Ulfeldts och Beate Hvitfeldts gravhäll finns kvar, placerad under golvet i koret direkt framför altarringen, och återupptäcktes då man i början av 1960-talet skulle installera elektrisk värme i kyrkan. I december 2024 monterades ett glasgolv över gravhällen, i syfte att synliggöra och samtidigt skydda gravhällen.

Till höger, i det Gyllenkrookska koret, som ligger ovanför den så kallade ”danska graven” finns två sarkofager av kolmårdsmarmor som innehåller stoftet av landshövdingen baron Axel Gyllenkrook och dennes hustru. I gravkoret finns förutom kistplåtar även bland annat ett huvudbanér över friherre Axel Gyllenkrok från 1700-talet. Bland annat ätten Gyllenkroks vapen finns även på några kyrkbänkar längst fram i kyrkan. Fram till 1922 var ägarna av Svenstorps och Björnstorps fideikommiss kyrkans patronus.

Till kyrkan hör också berättelsen om en stor silverskatt, den så kallade Igelösaskatten, bestående av över 2 000 mynt, som är cirka 900 år gamla. När dessa hittades i samband med en gravsättning 1924 blev den lilla församlingen riksbekant. Fyndet som innehöll mynt som till största delen var av anglosaxiskt ursprung, låg omgivna av murket trä, rester från en trälåda.

 

 

Igelösas Orgel

Igelösa kyrkas nya orgel invigdes 1955. Den danske orgelbyggaren Hemmersam har överflyttat ett par stämmor från den gamla orgeln. Den nya orgeln har sex stämmor.

 

Dopfunt

Kyrkan har en del äldre inventarier. En fyrkantig dopfunt från 1100-talet. Dopfatet är av mässing och härrör sig från 1500-talet. I dess botten finns ett tyskt vapen och inskriptionen ”Got sei mit uns”.

Dopfunt

Altaruppsatsen är barockliknande och altartavlan, från 1732, är målad av Göteborgskonstnären Johan Ross dä. Tavlan föreställer nattvardens instiftelse där Jesus är tillsammans med sina lärjungar. Den lilla tavlan däröver illustrerar Kristi dop. På predikstolen från 1732, står Lukas 11:28 ”Saliga är de som höra Guds ord och gömma det”.

 

 

Kyrkklockorna

I tornet finns en större och en mindre klocka. På den stora finns följande inskription: ”Denna klocka blev omgjuten i Malmö av Lars Olofsson, år 1803. På Majoren Friherren Axel Ture Gyllenkrooks, Herre utav Svenstorp och Björnstorp bekostnad”. Den lilla klockan blev omgjuten samma år som den förra. Den lilla klockan byttes ut 1853, men gick sönder tio år senare och det är av dennas massa som den nya klockan blivit gjuten. Invigningen skedde 1970. I samband med detta installerades el-mekanisk klockringning.

Igelösa kyrkogård

Liksom i andra byar låg gårdarna i Igelösa tidigare tätt samlade runt kyrkan och kyrkogården. Släkten Gyllenkrok har en släktgravplats med vackra gravvårdar på kyrkogården. Den ursprungliga kyrkogården närmast kyrkan har utvidgats norrut i ett par etapper. En vacker mur av fogad gråsten inhägnar platsen.

På kyrkogården finner besökaren många väl utformade gravvårdar med intressanta inskriptioner.

År 1969 utfördes en omläggning då häckarna togs bort och gräsmatta anlades. Gångsystemet är däremot oförändrat.

 

 

Gravhällen i Igelösa kyrka

Nu är inglasningen på plats över den unika gravhällen i Igelösa kyrka. Gravstenen lades till minne av makarna Knud Ulfeldt (död 1586) och Beate Huitfeldt (död 1626) och var länge dold under korgolvet i kyrkan.