Lyssna

När hjärtat brister

Om sorg, tröst och hopp. Präst Maria Arnborg möter ofta unga vuxna i sorg och vill påminna om att kyrkan finns som en plats där smärtan får finnas, där någon lyssnar och där hoppet lever. Läs artikeln från LysekilsPosten fredag 25 april.

Hjärtesorg kan vara en av livets mest smärtsamma upplevelser, och ensamheten som följer kan vara svår att bära.

Förlusten av en kärlek kan kännas överväldigande, och ensamheten som följer kan vara svår att bära. Men vi är aldrig ensamma i vår sorg. Präst Maria Arnborg menar att många inte tänker på att vända sig till kyrkan i första hand, men att hjärtesorg ofta kommer upp i samtal.

”Många nämner det i förbifarten, nästan som om de vill ursäkta sig. Men när de inser att det är okej att prata om, kan det bli en stor del av samtalet. Ett brustet hjärta kan vara tungt att bära, och ibland handlar samtalen om hur man ska leva med sig själv efter en separation – särskilt om man känner att man inte hade någon annan utväg.”

Att prata om sina känslor kan vara avgörande för att kunna gå vidare, men det kan också kännas svårt att hitta någon att öppna sig för. I kyrkan finns alltid någon som lyssnar. Maria betonar att det inte handlar om att ge enkla svar eller snabba lösningar.

”Jag tror inte att det finns något jag kan säga som plötsligt vänder på situationen. Det handlar mer om att lyssna, att ge personen möjlighet att bearbeta och själv gå igenom känslan. Jag kan vara en medvandrare.”

Det finns en anledning till att hjärtesorg kan kännas så överväldigande. Maria menar att rädslan för att bli avvisad ligger djupt rotad i oss alla.

”Att bli ensam är en av människans största rädslor. Därför når det så djupt. Men kyrkans budskap är att ingen är ensam, att vi alltid är välkomna i gemenskapen. Det kanske inte hjälper i stunden, men vi hoppas att människor ska upptäcka att vi finns här, oavsett vad de går igenom.”

Men kan hjärtesorg också lära oss något om oss själva och livet i stort?

”Jag tror vi lär oss av alla svårigheter i livet. Ofta, när vi ser tillbaka, inser vi att det är just utmaningarna som stärkt och utvecklat oss. Vi kan fortfarande önska att vi sluppit dem – det finns kanske inget meningsfullt i att få sitt hjärta krossat. Men vi kan göra det meningsfullt genom att se att vi har tagit oss igenom det. Kanske har vi blivit klokare, mer förstående och mer empatiska inför andra människors bekymmer.”

För den som söker tröst i tron kan vissa texter och berättelser ge styrka.

”När det gäller hur man är en bra vän och stöttar någon genom livets bekymmer, har berättelsen om Job och hans vänner varit till god hjälp för mig. När Job är förtvivlad över allt som tagits ifrån honom får han besök av tre vänner. Vännerna stannar hos Job i sju dagar och sju nätter, men de säger ingenting. Jag brukar tänka att det oftast inte är orden det kommer an på för att stötta någon som har det svårt. Ingenting vi säger kan egentligen förändra något. Det som gör skillnad är närvaron. Att vara där och lyssna.”

Även psalmer kan bära ett budskap om tröst och hopp.

”En vän till mig som längtade efter kärlek och en god relation efter ett svårt uppbrott beskrev hur hen fått hjälp av psalmen ’Vila i din väntan’. Kanske är den inte tänkt att handla om hjärtesorg, men nog har den ett hoppfullt budskap till dem av oss som hoppas på att kunna möta och lita på kärleken igen.”

Vila i din väntan. Stilla mötet sker.
All din stora längtan Herren hör och ser.
Våga vänta tryggt: snart har dagen grytt.
Våren visar vägen: Gud gör allting nytt.
Genom din ångest, när allt är svårt,
delar Gud din smärta och all din gråt.

När allt känns hopplöst kan tron hjälpa till att hitta ljuset igen. Påsken är ett tydligt exempel på detta – berättelsen om hur Gud går igenom svårigheter för oss och att vi aldrig är övergivna.

”Att veta att man inte är ensam i det som händer kan vara en tröst. Vi är alltid efterlängtade.”

För många unga känns ett uppbrott som en av de största sorgerna de har upplevt. Maria råder dem att ta det i små steg.

”Det är lätt att bli överväldigad, men att sätta ord på känslorna gör dem lättare att bära. Kanske är det svårt att prata med sina föräldrar, men det kan finnas andra vuxna eller vänner att vända sig till.”

Och om man förlorat hoppet om kärlek?

”Då kan jag vara ett ställföreträdande hopp. Att någon annan tror på att det kommer att bli bättre kan ibland vara tillräckligt för att orka vidare.”

Är alla känslor okej?
Hjärtesorg kan väcka många känslor. Även bitterhet och ilska.

”Det är okej att känna så. Man har all rätt att vara besviken. Men det kan hjälpa att fokusera på de goda relationer som finns kvar – de som inte har gjort en besviken.”


Även den som inte är troende kan finna stöd i kyrkan.

”Att dela erfarenheter med andra kan vara läkande, oavsett vad man tror på. Att få lyssna och dela med sig är hjälpsamt för alla.”

Hjärtesorg kan lära oss mycket om oss själva och om kärlek i stort. Kanske är den viktigaste insikten att vi aldrig behöver bära sorgen ensamma. Och i kyrkan finns alltid en öppen dörr och ett lyssnande öra.

”Den kristna tron förmedlar också hopp – att det kommer att bli bra. Vi kan inte alltid se hur, men det finns en förhoppning om att det ljusnar.”


Behöver du någon att prata med?

Du kan alltid boka ett samtal med en präst eller diakon. Alla samtal är konfidentiella. Välkommen, precis som du är.

Vill du veta mer? Kontakta mig gärna!

Maria Arnborg

Maria Arnborg

Präst, Församlingsverksamheten, Munkedals församling