Inför kyrkovalet i Örebro pastorat har väljarna haft möjlighet att ställa frågor via webben till de sex nomineringsgrupper som kandiderar till kyrkofullmäktige. Den nionde frågan till nomineringsgrupperna kommer från signaturen ”Karin”:
”Hur ser ni på Kyrkans roll när det gäller klimathotet? Bör kyrkans anställda ta aktiv del i livsstilsfrågor, överkonsumtionen i samhället osv för att påverka i riktning mot minskad uppvärmning av planeten?"
Så här svarar nomineringsgrupperna:
ARBETAREPARTIET SOCIALDEMOKRATERNA
”Både anställda och förtroendevalda borde göra allt som går för att minska klimathotet i sina roller som företrädare för svenska kyrkan! Vi kommer ha vägledning av agendan färdplan 2030 som svenska kyrkan på nationell nivå har utarbetat tillsammans med vår hållbarhetsstrateg. Personen har vi just anställt för uppgiften att jobba med hållbarhet tillsammans med en styrgrupp av förtroendevalda.”
BORGERLIG SAMVERKAN I ÖREBRO PASTORAT
”Kyrkan har på nationell nivå tagit fram dokument för klimatarbetet (svenskakyrkan.se, Färdplan för klimatet) som anger mål och riktlinjer för kyrkans agerande och hur klimatarbetet kan/ska integreras i all verksamhet. Det gäller på både individ- och organisationsnivå. På lokalt plan finns det miljömål i kyrkorådets verksamhetsplan.”
FRIMODIG KYRKA
”Kyrkan i Örebro är summan av pastoratets organisation med sina egna klimatmål och vad dess medlemmar i de olika församlingarna kan bidra med till ett mer hållbart samhälle. Konsumismen behöver ersättas av ett nytt sinnelag även hos oss. Med ett krympande medlemsunderlag måste pastoratet prioritera gudstjänstlokalerna när tillgången på fastigheter behöver minskas. Personalens tjänsteresor ska ske med tåg eller möjligen buss. Fler möten kan ske på distans. Närodlad mat samt inredning och kontorsutrustning ska komma från Sverige eller EU. Kyrkans budskap inåt och utåt om ett hållbart samhälle sammanfattas bäst med Jesu egna ord i Bergspredikan Matt. 6:19-21och 6:31–33, om att samla skatter och att konsumera. Utgå från bibeln och predika hållbarhet i gudstjänsterna!”
PARTIPOLITISKT OBUNDNA I SVENSKA KYRKAN (POSK)
”JA! Förutom att göra inre satsningar (som redan görs och där vi kan göra ännu mer) och att kyrkan ska verka för att vara klimatneutral, så är detta ett budskap vi ska sprida. Här kan kyrkan göra mycket för att predika ett miljöbudskap, hur viktigt det är att vi förvaltar den jord vi fått på ett förnuftigt sätt. Det finns utrymme för detta, inte bara på gudstjänsterna, utan i all verksamhet. Att få fler att göra mer, kanske kan påverka i större utsträckning än att bara göra själv.”
SVERIGEDEMOKRATERNA
”När man ställer frågan till Svenska kyrkans medlemmar om vilka frågor de önskar att Svenska kyrkan skall engagera sig och ta ställning i hamnar klimatfrågorna lägst. Det kan därför inte prioriteras högst av kyrkans ledning att uppmuntra de anställda att inta en framskjuten position i den debatten. Däremot kan Svenska kyrkan, i egenskap av ägare och förvaltare av stora markareal, hantera sin jord på ett miljövänligt sätt och genom sina skötselmetoder främja den biologiska mångfalden.”
VÄNSTERN I SVENSKA KYRKAN (ViSK)
”Klimathotet berör hela mänskligheten och vi behöver agera kraftfullt som kyrka för att vara trovärdiga. Kyrkan – det är Vi, så det kommer an på var och en av oss. Dock är sedan länge den tid förbi då det föreföll räcka med symbolhandlingar och individuell moralisk högfärdighet. Klimathotet kräver omedelbart verksamma kollektiva lösningar. Det bör därför vara ämbetsbärares så väl som varje medlems uppgift att verka för sådana: Det kan exempelvis vara upprättande och bibehållande av tillgängliga livskraftiga mötesplatser som erbjuder något annat än köphets och statusjakt likväl som ViSKs krav att Svenska Kyrkan avsätter en femtedel av sin skog till naturreservat.”