Lyssna

Nyhet / Publicerad 11 juni 2021 / Ändrad 30 april 2025

Kyrkovalet – så går det till

Vem får rösta? När kommer röstkortet? Vad betyder de olika valsedlarna? Här hittar du samlad, matnyttig information om kyrkovalet i Svenska kyrkans åtta församlingar i Örebro.

Vem får rösta?

För att kunna rösta i kyrkovalet ska du vara medlem i Svenska kyrkan och fylla 16 år senast på valdagen. Du måste också finnas upptagen i röstlängden. Du står med i röstlängden där du är kyrkobokförd. Röstlängden tas ut 37 dagar före valdagen, så senast den dagen ska uppgifter om ditt medlemskap finnas i kyrkobokföringen.

När kommer röstkortet?

Alla som har rösträtt får ett röstkort som skickas ut till folkbokföringsadressen. Du bör ha fått ditt röstkort senast 1 september 2025. På röstkortet står det vilken församling, vilket valdistrikt och vilket stift du tillhör och vilka val du får delta i. Där står också vallokalens adress och öppettider samt adress för förtidningsröstning. Ta med röstkort och legitimation när du går och röstar.

Om du blivit av med ditt röstkort kan du ringa informationsservice på 019-15 45 00, för att få hjälp.

Vilka kan jag rösta på?

Val sker i tre olika val. Vid förra valet, 2021, fanns möjlighet att rösta på sex nomineringsgrupper i det lokala valet till kyrkofullmäktige i Örebro. De är:

  • Arbetarepartiet socialdemokraterna
  • Borgerlig samverkan i Örebro pastorat
  • Frimodig kyrka
  • POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan)
  • Sverigedemokraterna
  • ViSK (Vänstern i Svenska kyrkan).

Vill du se vilka nomineringsgrupper som ställer upp i övriga val (stift och nationellt) och vilka personer som ställer upp för respektive nomineringsgrupp?

På webben hittar du listor med alla fastställda grupper och kandidater för årets kyrkoval.

Så gör du för att rösta

Var röstar jag under valdagen?

På röstkortet står det i vilken vallokal du kan rösta på valdagen den 21 september 2025, och när det är öppet.

Ta med röstkort och legitimation. Det finns ytterligare två platser för röstmottagning på valdagen. Tid och plats hittar du på baksidan av ditt röstkort.

Hur förtidsröstar jag?

Förtidsröstningen pågår 8-21 september 2025. Vi har generösa öppettider på olika håll i församlingarna som tillhör Svenska kyrkan i Örebro. Du hittar alla uppgifter om förtidsröstning här på webben.

Andra sätt att rösta

Det går att rösta genom post eller bud. Det finns även en bokningsbar ambulerande röstmottagning, ett team, som kommer hem till dig som inte kan besöka någon vallokal på grund av exempelvis allvarlig sjukdom eller ålder.

Tre val - tre valsedlar

Tre nivåer

I kyrkovalet väljer du de personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren. Du kan rösta på tre olika nivåer, och påverkar alltså hur Svenska kyrkan styrs lokalt (i Svenska kyrkan i Örebro), regionalt (Strängnäs stift) och nationellt (för hela Sverige).

Direkta val sker till:

  • kyrkofullmäktige i Örebro pastorat / Svenska kyrkan i Örebro. Vita valsedlar
  • stiftsfullmäktige i Strängnäs stift. Rosa valsedlar
  • kyrkomötet på den nationella nivån. Gula valsedlar

I varje församling ska det dessutom finnas ett församlingsråd. Efter kyrkovalet hålls nomineringsmöten till de olika församlingsråden i Örebro pastorat. På webben kan du läsa mer om alla nomineringsmöten i Örebro pastorat

Val till kyrkofullmäktige, lokalt val

Du väljer vilka som ska sitta i kyrkofullmäktige i Örebro pastorat. Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna och resurserna för den verksamhet som finns nära dig. Vita valsedlar.

Val till stiftet, regionalt val

Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Örebro tillhör Strängnäs stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens främsta uppgift är att stödja församlingarna i deras verksamhet och förvaltning genom expertis inom flera områden. Till exempel i kyrkoantikvariska frågor när man ska renovera en kyrka. Rosa valsedlar.

Val till kyrkomötet, nationellt val

Kyrkomötet är Svenska kyrkan högsta beslutande organ med 251 ledamöter. Det beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Kyrkomötet behandlar också frågor om hur kyrkan ska arbeta med till exempel klimatfrågan och vilka psalmer som ska finnas i psalmboken. Gula valsedlar.

Valnämnden i Örebro pastorat

Svenska kyrkan genomför kyrkoval till pastorat, stift och nationella kyrkomötet var fjärde år och det är valnämnden som ansvarar för valets genomförande i Örebro pastorat.