Visby domkyrkoförsamling bjöd in det gotländska samhället till skapandet av ett gemensamt konstprojekt för fred, en fredsmanifestation i den ostligaste utposten av Sverige.
Unika fredsduvor med personliga fredsönskningar har tillverkats av engagerade privatpersoner, föreningar och organisationer. Hela det gotländska samhället har engagerat sig, från norr till söder, öster till väster, med resultatet att det just nu svävar 5000 duvor med längtan om fred under valven i Visby domkyrka. De utgör tillsammans en av öns största fredsmanifestationer och konstinstallationer på temat fred.
Konstverket invigdes 1 maj med fredssånger från Therese Löfgren och Dalia Munck med Jakob Norin vid flygeln, tal hölls av Anja Hård Visby Centrum och domprost Anna Lundgren och biskop Erik Eckerdal invigningstalade.
Direkt efter invigningen hölls en improviserad pop-in och pop-out konsert med ljusshow bland duvorna. Christoffer Lundquist, som just nu gör uppehåll i världsturnén med Roxette, visade vilken multiinstrumentalist han är när han skapade musik inspirerad av fredsduvorna på ”The Mothership” som är uppbyggt av 25 instrument. Under tre timmar öppnades valv efter valv inom besökarna. Tillsammans skapade de 756 närvarande ett rum där fredsmanifestation, konstinstallation, andrum och andakt smälte samman till ett. Fredsduvan blev med det ett synligt exempel på vad vi kan åstadkomma när vi går samman.
-Antalet djupa andhämtningar med ett oj eller viskande wow på utandningen var fint att som projektledare få se och höra. I tid när ofred och ofrid har gjort sig påmint så behöver vi samlas för att påminnas om att fred är inget som kommer av sig själv, det är något vi skapar tillsammans. Vi hoppas denna konstinstallation skall uppmuntra till just det, konstaterade domkyrkokaplan Petra efter konserten.
-De 5000 duvorna är inte bara en konstinstallation, de är även en protest, menar domprost Anna Lundgren. - En protest mot våld och maktmissbruk. En bekännelse till människolivets okränkbarhet. Ett fredsrop från Gotland till världen. Och samtidigt är det ett hopprojekt. Ett gemensamt "ja" till det liv vi vill leva. Ett "ja" till fred, försoning, öppenhet, mångfald och ansvar.”
Fredsduvorna är en del av domkyrkans 800-årsfirande och en del i att vara kyrka i vår tid. Tillsammans formar vi det samhälle och den värld vi vill leva i. Vi gör det för människans okränkbara värde och för fred mellan människor, folk och länder. Endast tillsammans är det möjligt.
Tack till alla duvmakare. Vilken kväll vi skapade tillsammans!
Fredsduvorna kan ses under hela maj månad i Sankta Maria.